Polędwica w winie z ziemniakami i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1809
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, wlać do nich 1 łyżkę jogurtu naturalnego (resztę pozostawić do polania mięsa), po czym razem ubić na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, umyć, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać odcedzoną fasole i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Mięso umyć i podzielić na porcje. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i natrzeć nim porcje mięsa. Oprószyć je pieprzem oraz solą, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Do mięsa dodać masło, a gdy się stopi - wlać do tego wino i całość dusić pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia mięso podlewać wytworzonym sosem z duszenia. Gotowe mięso wyciągnąć z piekarnika i dodać do pozostałych składników. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)