Gnocchi z dynią

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Gnocchi z dynią

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g miąższu z dyni
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Miąższ dyni przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 10 minut. Potem wyciągnąć i zmiksować mikserem razem z olejem oraz obranym czosnkiem. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc tłuczkiem. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej utłuczone ziemniaki, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione podsypać mąką, po czym zrolować ręcznie w jeden długi rulon i nożem pociąć na 1,5 cm kawałki. Wrzucić je do 1,5 l lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i osączyć z wody. Zmiksowane składniki przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać ugotowane wcześniej gnocchi i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy