Ziemniaki z brukselką w sosie pomidorowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg brukselki
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone ziemniaki, ugotowaną wcześniej brukselkę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Smażone składniki oprószyć przyprawą do ziemniaków, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać przecier pomidorowy. Całość dusić pod przykryciem 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy