Makrela po nicejsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1775
Makrela po nicejsku
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 małych ziemniaków
  • 4 filety z makreli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mala zielona cukinia
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ziemniaków. Oliwki czarne i zielone osączyć z zalewy i dodać do składników. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Cukinię pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Filety z makreli namoczyć oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą i razem z pokrojoną cukinią upiec na ruszcie rozpalonego grilla. Upieczone składniki dodać do potrawy. Całość polać sokiem z cytryny, zmieszanym z octem winnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów