Ziemniaki pieczone i kaparami i powidłami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1715
Ziemniaki pieczone i kaparami i powidłami
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 pomidorków cherry
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 łyżki gotowych powideł śliwkowych
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki naciąć w górnej części, oprószyć szczyptą soli, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do miękkości. Upieczone przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Cztery pomidorki cherry pokroić bardzo drobno i dodać do zeszklonej cebuli wraz z przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do duszonych składników dodać całe pozostałe pomidorki i dusić jeszcze przez 1,5 minuty, ale na zmniejszonym ogniu. Uduszone składniki przełożyć na pieczone ziemniaki. Następnie wyłożyć na do to powidła śliwkowe i musztardę. Całość udekorować osączonymi z zalewy kaparami i natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów