Baranina z kuskusem i jogurtem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mostku baraniego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 czerwone buraki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula czerwona
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowaną przełożyć na talerz. Buraki czerwone umyć, przełożyć do rondla, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone wymieszać z jogurtem naturalnym i dodać do kaszy. Mostek barani umyć, osączyć z wody, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, wysmarować olejem i oprószyć pieprzem, solą oraz rozmarynem. Oprószony przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości z każdej strony. Gotowy podzielić na porcje i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, a następnie razem z pomidorami pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać octem balsamicznym.

0 komentarzy

Podobne przepisy