Pudding cytrynowy z bezą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1804
Pudding cytrynowy z bezą
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na pudding:
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Na bezę:
  • 3 białka jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować pudding: mąkę utrzeć z cukrem w rondlu. Do utartych składników wlać mleko, skórkę cytrynową, szczyptę soli, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać roztrzepane widelcem żółtka, masło, sok cytrynowy i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do kubków deserowych i lekko przestudzić.

Przygotować bezę: białka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym nałożyć ją na przestudzone składniki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż piana z białek się przyrumieni. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów