Tatar po japońsku

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g filetów z wędzonego łososia
  • 20 g czerwonego kawioru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 płat glonów nori
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sol

Opis przygotowania

Łososia wędzonego pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dymkę umyć, obrać ze skory i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Dymkę dodać do ryby, a szczypiorek pozostawić do posypania potrawy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, utłuc tłuczkiem i dodać do składników. Następnie dodać do tego żółtko jajka, kawior oraz pastę wasabi. Płaty nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić w cienkie plastry i smażyć przez 30 sekund na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać sokiem z limonki.

0 komentarzy

Podobne przepisy