Penne z przegrzebkami i pesto

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g mrożonych przegrzebek
  • 30 g makaronu penne
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Opis przygotowania

Makaron penne zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli, części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na rozgrzanym oleju. Zrumienione połączyć z makaronem.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Do posiekanej bazylii wlać oliwę z oliwek, dodać tarty parmezan, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek doprawić, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Roztarte składniki dodać do całości, a następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy