Soczewica z miętą i buraczkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1824
Soczewica z miętą i buraczkami
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 4 czerwone buraczki
  • 4 liście szpinaku do dekoracji
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 garstka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól

Opis przygotowania:

Miętę opłukać, osączyć z wody i pokroić drobno. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną miętę, pieprz cayenne i doprawić solą do smaku. Następnie całość gotować tak długo, aż soczewica wchłonie większość bulionu i stanie się gęściejsza. Wtedy ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać masło roślinne. Potem wymieszać i kiedy masło się rozpuści, wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone zalać 1 l wody, po czym ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Sok z limonki zmieszać z cukrem brązowym oraz szczyptą soli, polać tym buraki i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować szpinakiem i szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów