Placki szpinakowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 g szpinaku
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 3 szklankami wody i zagotować. Następnie odcedzić i zmiksować w blenderze. Zmiksowany szpinak połączyć z mąką, wbić jajka, wlać odrobinę letniej wody, doprawić pieprzem, solą i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Potem rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i łyżką nakładać przygotowane ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy