Placki szpinakowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2927
Placki szpinakowe
fot. mary_thompson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 3 szklankami wody i zagotować. Następnie odcedzić i zmiksować w blenderze. Zmiksowany szpinak połączyć z mąką, wbić jajka, wlać odrobinę letniej wody, doprawić pieprzem, solą i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Potem rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i łyżką nakładać przygotowane ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów