Pasta z makreli

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 120 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 średnie makrele wędzone
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Makrelę oczyścić ze skóry i ości, po czym połamać na drobne kawałki i zmiksować mikserem. Żelatynę namoczyć w sosie sojowym. Kiedy napęcznieje, dodać ją do zmiksowanej ryby. Dodać do tego również pastę chili, sok cytrynowy, majonez i kwaśną śmietanę. Doprawić pieprzem oraz solą i całość jeszcze raz zmiksować. Zmiksowane składniki zawinąć w folię spożywczą i na 2 godziny wstawić do lodówki, aby zakrzepła żelatyna. Następnie wyciągnąć z lodówki, odwinąć folię, po czym gotową pastę pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy