Nugat orzechowo-czekoladowy

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka czerwonej borówki do dekoracji
  • Na nugat:
  • 50 dag cukru
  • 30 ml miodu
  • 20 dag tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 białka jajek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Opis przygotowania

Borówkę czerwoną umyć i osączyć z wody. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną trzymać w ciepłym miejscu. Przygotować nugat orzechowy: białka jajek ubić na sztywną pianę w misce. Zagotować 1 szklankę wody w rondlu. Po zagotowaniu wody zmniejszyć ogień. Do zagotowanej wody wsypać cukier, cukier waniliowy, wlać miód i całość gotować do czasu, aż utworzy się syrop. Kiedy to nastąpi, gorący syrop przelać do ubitej piany, cały czas mieszając drewnianą łyżka. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy, wymieszać i wlać rozpuszczoną czekoladę. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, przelać do szklanek i udekorować owocami borówki.

0 komentarzy

Podobne przepisy