Rolada z polędwicy wołowej i nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3010
Rolada z polędwicy wołowej i nori
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonej polędwicy wołowej w plastrach
  • 5 dag kiełków czerwonej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 arkusz nori
  • sól

Opis przygotowania:

Arkusz nori oraz kiełki kapusty czerwonej sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Następnie kiełki kapusty wyłożyć na talerz, natomiast nori pokroić w paski 2 cm. Marchew umyć, a cebulę obrać ze skóry. Oba te składniki zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w słomkę. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Na plastry polędwicy wołowej przełożyć pokrojone składniki i nałożyć ryż. Całość zawinąć w rulony i obłożyć plastrami nori. Na nori wyłożyć 2 łyżki zgniecionego na miazgę ryżu, po czym wszystko przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów