Kurczak w sosie czosnkowo-pomarańczowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2909
Kurczak w sosie czosnkowo-pomarańczowym
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 placki macy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka, pomarańcze oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Mięso oprószyć pieprzem, solą przyprawą do mięsa i dusić pod przykryciem na rozgrzanej oliwie na patelni na małym ogniu. W połowie duszenia podlać niewielką ilością wody i nadal dusić do miękkości. Potem ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Pomarańcze przekroić na połowy, wycisnąć z nich sok i zostawić jedynie skórę. Następnie włożyć do ich środka mięso, po czym zalać je wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do czosnku wlać jogurt, dodać majonez, doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na resztę składników. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Potrawę podawać z macą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów