Kurczak w sosie czosnkowo-pomarańczowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 placki macy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz

Opis przygotowania

Piersi z kurczaka, pomarańcze oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Mięso oprószyć pieprzem, solą przyprawą do mięsa i dusić pod przykryciem na rozgrzanej oliwie na patelni na małym ogniu. W połowie duszenia podlać niewielką ilością wody i nadal dusić do miękkości. Potem ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Pomarańcze przekroić na połowy, wycisnąć z nich sok i zostawić jedynie skórę. Następnie włożyć do ich środka mięso, po czym zalać je wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do czosnku wlać jogurt, dodać majonez, doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na resztę składników. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Potrawę podawać z macą.

0 komentarzy

Podobne przepisy