Tortilla z wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2220
Tortilla z wołowiną
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g wołowiny bez kości
  • 4 placki tortilli
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę umyć, osączyć z wody, natrzeć mieloną papryką, pieprzem oraz solą, pokroić w kostkę i smażyć pod przykryciem do miękkości na rozgrzanym oleju. Placki tortilli namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć po 30 sekund z każdej strony. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na tortille wyłożyć smażona wołowinę. Do całości dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i cebulę.

1 komentarz

A ja zrobiłam tortillę z poniższego przepisu i wyszła niesamowita! Mąż dawno po obiedzie nie powiedział WOW, a tym daniem był zachwycony! Trochę pracochłonna, bo wołowinę dusiłam ponad 2 godziny do miękkości, ale było warto. http://www.rajsmakosza.pl/tortilla-z-wolowina-czerwona-salsa-i-sosem-czosnkowym-a-187.html

Podobne przepisy