Dżem jagodowo-jeżynowo-malinowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2583
Dżem jagodowo-jeżynowo-malinowy
fot.

Składniki:

  • 50 dag jagód
  • 50 dag jeżyn
  • 50 dag malin
  • 1,5 kg cukru żelującego DIAMIANT 1:1
  • 0,5 łyżki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie każde z nich podzielić na połowy. Jedną połowę jagód, jeżyn oraz malin zmiksować mikserem i przełożyć do dużego garnka. Następnie do zmiksowanych składników dodać drugą połowę całych owoców i zasypać cukrem żelującym. Wlać sok cytrynowy i zagotować, cały czas mieszając. Podczas gotowania może utworzyć się piana, którą należy ściągnąć. Zagotowane owoce z cukrem trzymać na zmniejszonym ogniu jeszcze przez 3 minuty, po czym ściągnąć całkowicie z ognia.
Przygotować słoiki 400 ml i zakrętki. Dobrze je umyć i wyparzyć wrzącą wodą i wysuszyć. Przełożyć do nich gotowane, gorące owoce, mocno zakręcić i odwrócić "do góry nogami". Pozostawić je w tej pozycji przez 5 minut. Napełnionych słoików nie gotować. Po tym czasie gotowy dżem odstawić w chłodne miejsce.

1 komentarz

Podobne przepisy