Mintaj w cieście z cukinią

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g mrożonego mintaja
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Mintaja rozmrozić umyć, oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i odstawić na 10 minut. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę, posolić szczyptą soli i odstawić również na 10 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody z pokrojonej cukinii.
Następnie przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, dodać do tego osączoną z nadmiaru wody cukinię, dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Potem w cieście zanurzyć rybę i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy