Kurczak z zielonym makaronem, makiem i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1924
Kurczak z zielonym makaronem, makiem i grzybami
fot. carianoff / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonego makaronu włoskiego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 małych pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka maku
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • biały pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanych 4 łyżkach oliwy z oliwek. Upieczone osączyć z tłuszczu i dodać do makaronu. Następnie mięso polać sokiem z cytryny, oprószyć mieloną papryką i makiem. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać oczyszczone pieczarki w całości, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów