Pudding chlebowo-bananowy z syropem klonowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1671
Pudding chlebowo-bananowy z syropem klonowym
fot. apium / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 10 dag rodzynek
  • 2 banany
  • 2 listki mięty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Na pudding:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z rumu. Przygotować pudding: formę żaroodporną wysmarować masłem. Dodać do niej połamane na kawałki kromki chleba i wsypać namoczone rodzynki. Śmietanę zmieszać z mlekiem, wbić jajka i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masą zalać chleb z rodzynkami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. i piec na złoty kolor. Następie upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do puddingu. Całość polać syropem klonowym. Śmietanę ubić z 1,5 łyżki cukru pudru na puszystą pianę i nałożyć na wierzch potrawy. Całość udekorować listkami mięty i oprószyć cynamonem i pozostałym cukrem pudrem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy