Zupa ziemniaczano-serowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2245
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 10 g tartego parmezanu
- 2 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l wody
- 1 szklanka tartego sera cheddar
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu, po czym dodać do niej pokrojone ziemniaki, zalać je lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Do drugiego rondla przelać chochelką połowę z gotowanych ziemniaków wraz z wodą i zmiksować mikserem. Następnie do ziemniaków wsypać tarty ser cheddar, postawić składniki na małym ogniu i mieszać łyżką drewnianą do czasu rozpuszczenia się sera. Wówczas ściągnąć je z ognia i wymieszać z zawartością drugiego rondla. Całość szybko zagotować, a po zagotowani przelać na talerz. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i dodać do zupy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz tartym parmezanem.
Komentarze (0)