Zupa ziemniaczano-serowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2245
Zupa ziemniaczano-serowa
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka tartego sera cheddar
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu, po czym dodać do niej pokrojone ziemniaki, zalać je lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Do drugiego rondla przelać chochelką połowę z gotowanych ziemniaków wraz z wodą i zmiksować mikserem. Następnie do ziemniaków wsypać tarty ser cheddar, postawić składniki na małym ogniu i mieszać łyżką drewnianą do czasu rozpuszczenia się sera. Wówczas ściągnąć je z ognia i wymieszać z zawartością drugiego rondla. Całość szybko zagotować, a po zagotowani przelać na talerz. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i dodać do zupy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów