Grzyby marynowane z ryżem, papryką i sezamem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2664
Grzyby marynowane z ryżem, papryką i sezamem
fot. yuko chan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g marynowanych grzybów (opieńki)
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby marynowane osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować, następnie odparować i zmiksować. Zmiksowany ryż przełożyć na grzyby. Rozgrzać olej na patelni. dodać do niego pokrojoną i pozbawiona nasion paprykę i zeszklić. Potem paprykę dodać do ryżu. Ziarna sezamu zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości. Całość oprószyć pieprzem, solą i szczyptą imbiru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów