Kaczka w cieście filo z ryżem i kiełkami kapusty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2672
Kaczka w cieście filo z ryżem i kiełkami kapusty
fot. gsz / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dag kiełek czerwonej kapusty
  • 4 płaty mrożonego ciasta filo
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki musztardy francuskiej pełnoziarnistej
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Musztardę francuską wymieszać z imbirem i majerankiem. Piersi kaczki umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem i solą, natrzeć wymieszaną musztardą i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone piersi z kaczki i smażyć przez 10 minut. Kaczkę przemieszać, aby dokładnie się usmażyła. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia. Ciasto filo rozmrozić i skropić niewielką ilością letniej wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie ryż wymieszać ze smażoną kaczką i wyłożyć na ciasto. Całość zawinąć, zanurzyć w roztrzepanym jajku na talerzu, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle na rumiany kolor. Usmażone wyłożyć na talerz. Kiełki kapusty sparzyć wrzątkiem, osaczyć z wody i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów