Spanakopita

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1682
Spanakopita
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 kg szpinaku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta filo

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić drobno i usunąć łodygi. Do szpinaku dodać pokrojoną natkę pietruszki, zielony koperek i szczypiorek. Oprószyć solą morską oraz pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego pokruszony drobno ser feta i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia. Ciasto filo rozmrozić i wysmarować plastry stopionym masłem. Na wysmarowane plastry ciasta nałożyć smażone warzywa z serem i całość zawinąć. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, włożyć do niego zawinięte ciasto i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy