Tarta budyniowa

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 120 g gotowego budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 10 papilotek
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i cukru, po czym odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztarte drożdże, wbić jajko, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 5 mm i włożyć do wysmarowanych masłem foremek. Całość przełożyć na blachę do pieczenia i piec piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor.
W tym czasie przygotować budyń: mleko zagotować, na wrzątek wsypać 2 opakowania budyniu i mieszać drewniana łyżką. Kiedy budyń zacznie gęstnieć, wyciągnąć ciasto z piekarnika i na gorące wlać przygotowany budyń. Następnie wszystko przełożyć do papilotek i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy