Ostrygi smażone z warzywami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 10 g orzeszków ziemnych
  • 6 ostryg mrożonych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 główka sałaty
  • 1 zielona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli (dwie pozostawić i opłukać, resztę odrzucić), oczyścić z części niejadalnych, dokładnie opłukać i oprószyć pieprzem i solą. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać oczyszczone ostrygi, smażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć do pozostawionych muszli. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz, na nią wyłożyć muszle ze smażonymi ostrygami. Seler naciowy pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w plastry. Zielony groszek pozbawić końcówek. Pokrojone warzywa zalać lekko osolona wodą, gotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać ugotowane warzywa oraz drobno posiekane orzeszki ziemne. Całość smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty, a następnie dodać do ostryg.

0 komentarzy

Podobne przepisy