Burger z fasoli i ciecierzycy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3536
Burger z fasoli i ciecierzycy
fot. Lara604 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 15 g tartego żółtego sera
  • 2 pomidory
  • 2 bułki na hamburgery
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sałata
  • 1 czerwona cebula

Opis przygotowania:

Bułki przekroić na połowy. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kapustę pekińską pokroić drobno. Fasolę, ciecierzycę oraz kukurydzę osączyć z zalewy, po czym każdy z tych składników podzielić na pół. Następnie jedną połowę podzielonych składników zmiksować mikserem i wymieszać z drugą połową całych składników. Do wymieszanych składników dodać tarty ser żółty, całość ponownie wymieszać, a potem uformować z tego ręcznie małe kotlety. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać uformowane kotlety i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na przekrojone bułki. Dodać do tego pomidory pokrojone w plastry, cebulę, sałatę oraz kapustę pekińską. Całość nakryć przekrojoną bułką i spiąć małymi wykałaczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów