Naleśniki z kapustą i syropem klonowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Naleśniki z kapustą i syropem klonowym

    Dodane przez: wd2005

    YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 100 ml syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone kapusty
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 kapusta włoska
  • pieprz biały
  • Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Kapustę umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie sparzyć wrzątkiem i odcisnąć nadmiar wody, po czym zalać octem balsamicznym. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać osączoną z octu kapustę, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu, następnie ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone wyciągnąć i nałożyć na nie smażoną kapustę. Naleśniki zawinąć i przełożyć na talerz, a obok nich wyłożyć część niezawiniętej kapusty. Całość polać syropem klonowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy