Spaghetti bolognese
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4275
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 400g makaronu spaghetti
- Olej
- Sos boloński
- Przyprawy:
- Sól
- Pieprz
- Papryka ostra
- Bazylia
Opis przygotowania:
[b]Przygotowanie makaronu[/b]
Gotujemy wodę (najlepiej w dużym garnku, który pomieści długie nitki makaronu do spaghetti), gdy zaczyna wrzeć dodajemy łyżkę stołową oleju (aby makaron się nie sklejał) oraz sowicie solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy przez mniej więcej 8 - 12 min (w zależności od grubości makaronu - najlepiej sprawdzić na opakowaniu "czas gotowania").
[b]Przygotowanie sosu[/b]
Sos boloński rozpuszczamy w 1,5 szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wg. uznania. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5min w często mieszając. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju.
Gdy mięso jest już gotowe na patelnie wlewamy wcześniej przygotowany sos. Całość smażymy na małym ogniu przez około 5 min, aby mięso przeszło sosem. Odcedzamy makaron i nakładamy porcję polewając sosem.
Gotujemy wodę (najlepiej w dużym garnku, który pomieści długie nitki makaronu do spaghetti), gdy zaczyna wrzeć dodajemy łyżkę stołową oleju (aby makaron się nie sklejał) oraz sowicie solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy przez mniej więcej 8 - 12 min (w zależności od grubości makaronu - najlepiej sprawdzić na opakowaniu "czas gotowania").
[b]Przygotowanie sosu[/b]
Sos boloński rozpuszczamy w 1,5 szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wg. uznania. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5min w często mieszając. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju.
Gdy mięso jest już gotowe na patelnie wlewamy wcześniej przygotowany sos. Całość smażymy na małym ogniu przez około 5 min, aby mięso przeszło sosem. Odcedzamy makaron i nakładamy porcję polewając sosem.
Komentarze (0)