Ziemniaki z serem w cieście z curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2591
Ziemniaki z serem w cieście z curry
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 40 g białego sera tłustego
  • pieprz
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka pietruszki
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 papryczka czerwona chilli

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, potem odcedzić, obrać ze skóry i razem z białym serem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie doprawić je do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i uformować ręcznie małe kulki. Ziarna gorczycy wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przypiekać przez 1 minutę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej mleko, curry, prażone ziarna gorczycy i zmiksować na ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać mocno olej w rondlu, wrzucić do niego obtoczone w cieście kulki i smażyć w głębokim oleju przez 30 sekund. Następnie kulki wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną natką pietruszki i papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów