Pierogi ruskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2281
Pierogi ruskie
fot.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • jajko
  • 125 ml letniej wody
  • sól
  • Farsz:
  • 600 g obranych kartofli
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • sól
  • 2 łyżki masła do polania lub 2 łyżki wytopionych skwarek
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Opis przygotowania:

Umyte, obrane kartofle ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, wystudź i rozgnieć widelcem. Posiekaj cebulę, przesmaż na złoto, twaróg rozkrusz i wymieszaj z kartoflami i cebulą, posól i przypraw pieprzem. W masie powinny zostać grudki sera i kartofli. Zagnieć ciasto z mąki, wody, soli i ewentualnie 1 jajka, podziel je na części i kolejno rozwałkowuj, nakrywając serwetą pozostałe ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką krążki, na które nakładaj farsz. Uważaj, aby nadzienie nie dostało się między brzegi zlepianego ciasta, gdyż pierogi się rozkleją. W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę i partiami wrzucaj pierogi. Zamieszaj i przykryj. Kiedy pierogi wypłyną na wierz, odkryj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakowa. Polej pierogi masłem lub stopionymi skwarkami. Oddzielnie podaj śmietanę do polania pierogów.

Autor: plateau

1 komentarz

Danie dla studenta!

Podobne przepisy