Placki z dyni i fasoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2244
Placki z dyni i fasoli
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 dynia do 1,2 kg
  • 30 g białej fasoli
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Fasolę namoczyć na 4 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować. Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce. Do startej dyni wbić jajka, dodać mąkę, zmiksowaną fasolę, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie okrągłe placuszki i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Następnie osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów