Trufle z czekolady

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2345
Trufle z czekolady
fot. qwrrty / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 żółtko
  • 25 g cukru pudru
  • 50 ml śmietanki
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 150 g tartej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Opis przygotowania:

Masło ucierać z cukrem do momentu, aż powstanie puszysta piana. Dodać żółtka nie przerywając ucierania. Następnie na małym ogniu zagotować śmietankę. Dodać cukier waniliowy i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Wlać gorącą śmietankę do masła utartego z cukrem i żółtkiem, a następnie wsypać tartą czekoladę. Dokładnie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki. Za pomocą łyżki uformować kulki takiej samej wielkości. Obtoczyć je w kakao i wstawić do lodówki. Po wyjęciu od razu podawać.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów