Kurczak z ryżem, miętą i orzeszkami ziemnymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2310
Kurczak z ryżem, miętą i orzeszkami ziemnymi
fot. Simon Aughton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 20 dag solonych orzeszków ziemnych
  • 1 główka sałaty
  • 1 szklanka ryżu
  • 4 listki mięty
  • 4 listki bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać, ugotować na sypko w dwóch szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Liście salaty opłukać, osączyć z wody i wyłożyć wokół ryżu. Piersi kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w kostkę. Bazylię i miętę posiekać drobno i dodać do kurczaka. Dodać do tego orzeszki ziemne, wymieszać i przełożyć na sałatę. Całość posypać mielonym imbirem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów