Tofu z karmelizowaną cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2312
Tofu z karmelizowaną cebulą
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g tofu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule dymki
  • 1 rzodkiew biała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta startego imbiru
  • sól
  • Na karmelizowaną cebulę:
  • 200 ml wody
  • 100 ml białego wina (może być słodkie)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 czerwonych cebul
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tofu pokroić na kwadraty, obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju, po czym przełożyć na talerz. Rzodkiew białą umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do niej szczyptę startego imbiru i soli, wymieszać i dodać do tofu.

Przygotować karmelizowaną cebulę: cebule czerwone obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i wyłożyć wokół tofu. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów