Piersi z kurczaka ze szpinakiem i pieczonym czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2871
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i pieczonym czosnkiem
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku mielonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu mielonego
  • 1 cebula
  • sok z połowy cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na złoty kolor w 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. W czasie smażenia posypać tymiankiem i rozmarynem, polać musztardą z wymieszanym sokiem z cytryny, podsmażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, lekko posolić i dodać do mięsa. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, pokrojoną drobno cebulę, zeszklić i dodać dobrze opłukany oraz osączony z wody szpinak. Smażyć przez 2 minuty, posolić, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz. Główki czosnku bez obierania zalać oliwą, przełożyć na patelnię bez tłuszczu, smażyć pod przykryciem przez 2 minuty i dodać do całości.

1 komentarz

Twoj przepis jest mistrzem!!!

Podobne przepisy