Muffinki z jabłkiem i bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1995
Muffinki z jabłkiem i bitą śmietaną
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru
  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gotowa śmietana w spraju
  • 2 liście mięty
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Jabłka obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem oraz 3 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut. Jajka ubić z jogurtem w misce, dodać do nich mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz pokrojone jabłka. Następnie dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do foremek wysmarowanych masłem. Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem, przestudzić i nałożyć bitą śmietanę. Całość udekorować listkami mięty.

0 komenatrzy

Podobne przepisy