Chipsy z ryżem i cebulą kandyzowaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3053
Chipsy z ryżem i cebulą kandyzowaną
fot. amy_b / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 opakowania chipsów paprykowych
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula biała
  • 2 małe bagietki
  • 2 parówki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Na cebulę kandyzowaną:
  • 200 ml wody
  • 100 ml białego wina (może być słodkie)
  • 5 czerwonych cebul
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pozbawioną nasion i drobno pokrojoną paprykę oraz ryż i smażyć przez 5 minut, po czym przełożyć na talerz. Bułki bagietki przekroić na połowy, wysmarować musztardą francuską i położyć obok ryżu. Parówki zalać wodą, zagotować, odcedzić, obrać ze skóry i położyć na bułce z musztardą.

Przygotować karmelizowaną cebulę: cebule czerwone obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Następnie dodać olej balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na parówki. Do całości dodać chipsy paprykowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów