Ziemniaki pieczone z sosem amerykańskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2709
Ziemniaki pieczone z sosem amerykańskim
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 plastry sera mozzarella
  • natka pietruszki
  • Na sos:
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek keczupu
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Opis przygotowania:

Ziemniaki dobrze umyć, osączyć z wody, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec do miękkości. Pod koniec pieczenia nałożyć na nie plastry sera i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sos. Koniak zmieszać z keczupem, dodać majonez, sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki oraz sos tabasco. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru i zalać nim ziemniaka na talerzu. Całość udekorować natką pietruszki i miąższem z pomarańczy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów