Wołowina duszona z pieczarkami i winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3617
Wołowina duszona z pieczarkami i winem
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g wołowiny bez kości
  • 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 6 dymek
  • 30 g pieczarek
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 marchew
  • 1 liść laurowy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso natrzeć dobrze solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Marchew pokroić w drobna kostkę. Przygotować naczynie do zapiekania, wrzucić do niego marchew, pieczarki, pokruszony liść laurowy i obrane całe cebule. Zalać winem i śmietaną, następnie wymieszać i włożyć mięso. Całość przykryć i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni do miękkości mięsa. W czasie pieczenia, mięso polewać sosem z pieczenia i odrobiną wody. Następnie mięso z sosem przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa. Wszystko udekorować natka pietruszki i podawać z lampką wina czerwonego.

2 komentarze

A jakie wino pod to dobraliście? Pod ragout z wołowiny, w Centrum Wina sugerowali mi Chateau Pey La Tour i to było świetne połączenie. Czy pod wołowinę w takim wydaniu również to będzie idealnie pasowało?

Możesz dodać to wino jakie podajesz, bo jest dostępne w sprzedaży

Podobne przepisy