Calzone z oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4030
Calzone z oliwkami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 3 dag drożdży
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 1 średnie opakowanie oliwek bez pestek
  • 3 duże cebule czerwone
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 3 plasterki szynki
  • 10 dag żółtego sera pokrojonego w kostki
  • 3 pomidory bez skóry
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 10 minut, aby podrosły. Mąkę połączyć z solą i pozostałą ilością wody. Dodać drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto należy jeszcze raz wyrobić dodając olej. Potem ciasto rozwałkować na 4 placki o dowolnej grubości i pozostawić na 15 minut, aby wyrosły.

Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w piórka i dusić ok. 5 minut. Dodać drobno pokrojoną paprykę, rozdrobnione na cząstki pomidory, oliwki pokrojone w krążki, kostki szynki, sól, pieprz i dusić wszystko około 15 minut. Ostudzić i dodać pokrojony w kostkę żółty ser wraz z kukurydzą.

Wszystko dokładnie wymieszać. Na połowę każdego placka nałożyć nadzienie, pozostawiając dookoła pasek o szerokości 2cm. Złożyć placki na pół i zlepić mocno końce. Posmarować calzone oliwą oraz blachy do pieczenia. Piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów