Krewetki marynowane z sosem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 60 dag mrożonych krewetek
  • Na marynatę:
  • 100 ml śmietany kokosowej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta papryki chili
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • Na sos pomarańczowo-czekoladowy:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 ml rumu
  • 100 ml śmietany
  • sok z 3 pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała szalotka
  • patyczki szaszłykowe
  • 1 główka salaty

Opis przygotowania

Przygotować marynatę: śmietanę kokosową połączyć z sokiem z limonki, szczyptą imbiru, roztartym czosnkiem, papryką chili, szczyptą soli, wymieszać i dodać do tego rozmrożone i oczyszczone krewetki. W marynacie trzymać przez 20 minut. Po tym czasie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wyciągnąć krewetki z marynaty, nabić na patyczki szaszłykowe, posypać wiórkami kokosowymi i smażyć na rumiany kolor. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na sałatę wyłożyć smażone krewetki.
Przygotować sos: sok z pomarańczy wymieszać z rumem, cukrem i postawić na małym ogniu. Dodać do niego posiekaną drobno szalotkę i rozdrobnioną tabliczkę czekolady. Całość wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i wlać powoli śmietanę, cały czas mieszając. Sos doprawić do smaku szczyptą soli lub cukru, przelać do małej miseczki i położyć obok krewetek.

0 komentarzy

Podobne przepisy