Opieńki marynowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 721
Składniki:
- 500 g świeżych opieniek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 plastry cytryny
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki octu winnego
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki płatków suszonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Opieńki dokładnie oczyścić i pozbawić ogonków. Następnie przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i gotować je przez 4 minuty. Po ugotowaniu grzyby odcedzić, opłukać zimną wodą, odcedzić na sicie i przełożyć do plastikowego pojemnika. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do grzybów w pojemniku. Oliwę z oliwek zmieszać z octem winnym, brązowym cukrem, suszonym oregano, płatkami papryki chili i wymieszać. Następnie przelać do grzybów w pojemniku. Całość wymieszać, po czym szczelnie zakryć i wstawić na 3 dni do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, udekorować natką zielonej pietruszki oraz pokrojoną cytryną i podawać do spożycia.
Komentarze (0)