Opieńki marynowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 721
Opieńki marynowane
fot. Yingko_8 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g świeżych opieniek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 plastry cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki octu winnego
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki płatków suszonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Opieńki dokładnie oczyścić i pozbawić ogonków. Następnie przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i gotować je przez 4 minuty. Po ugotowaniu grzyby odcedzić, opłukać zimną wodą, odcedzić na sicie i przełożyć do plastikowego pojemnika. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do grzybów w pojemniku. Oliwę z oliwek zmieszać z octem winnym, brązowym cukrem, suszonym oregano, płatkami papryki chili i wymieszać. Następnie przelać do grzybów w pojemniku. Całość wymieszać, po czym szczelnie zakryć i wstawić na 3 dni do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, udekorować natką zielonej pietruszki oraz pokrojoną cytryną i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów