Krokiety ziemniaczane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Krokiety ziemniaczane

    Dodane przez: wd2005

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na posypaną mąka stolnicę. Do ziemniaków dodać masło, pozostałą mąkę, jajka, żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę soli. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę i uformować kulki. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy