Krokiety ziemniaczane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2643
Krokiety ziemniaczane
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na posypaną mąka stolnicę. Do ziemniaków dodać masło, pozostałą mąkę, jajka, żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę soli. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę i uformować kulki. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów