Krokiety ziemniaczane z groszkiem, marchewką i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2164
Krokiety ziemniaczane z groszkiem, marchewką i serem
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 250 g żółtego sera Gouda w kostce
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • natka zielonego koperku
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ser Gouda pokroić w słomkę o grubości 1 cm i obłożyć go dobrze ubitymi wcześniej ziemniakami, tworząc krokiety. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonego pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. W roztrzepanych jajkach namoczyć przygotowane krokiety ziemniaczane, następnie je posypać bułką tartą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Masło stopić w rondlu i dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę marchew. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek i pokrojony drobno koperek. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i dodać do tego usmażone krokiety ziemniaczane.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów