Ośmiornica z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3202
Ośmiornica z ziemniakami
fot. yosoynuts / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 kg mrożonej ośmiornicy
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (jeśli posiada). Zagotować 2 l wody i na gotującą się wodę wrzucić ośmiornicę. Po chwili wyciągnąć ją i wsadzić z powrotem. Czynność tą wykonać jeszcze trzy razy. Po trzecim razie do wody dodać 2 łyżki soli, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, obraną cebulę, natkę pietruszki i ośmiornicę. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Ugotowaną ośmiornice odcedzić i przestudzić, po czym pokroić ją na małe kawałki i przełożyć do ziemniaków.

Przygotować sos: Olej zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu mielonego, papryki mielonej, dobrze wymieszać i polać ośmiornicę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów