Pieczeń wieprzowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3080
Pieczeń wieprzowa
fot. finna dat / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1,5 kg końcowych żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka pokrojonej szałwii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 szklanka wody
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Szałwię drobno posiekać, dodać do niej majeranek, sól, pieprz, wymieszać i natrzeć mięso. Masłem wysmarować naczynie do pieczenia i nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Mięso włożyć do naczynia, zalać 1 szklanką wody, wkroić do tego czosnek i piec do miękkości mięsa. W czasie pieczenia sprawdzać wodę, czy nie wyparowała. Jeśli jest za mało to odrobinę dolać. Upieczone mięso przełożyć na talerz i udekorować w okół natką zielonej pietruszki. Mięso polać sosem z pieczenia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów