Tarta jabłkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2432
Tarta jabłkowa
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 gałki lodów kawowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Masło pokroić w plastry. Pozostawić trochę do wysmarowania blachy. Do masła dodać mąkę, wodę, olej i szczyptę soli. Z podanych produktów wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 5 mm. Przygotować blachę do pieczenia, wysmarować ją masłem i ułożyć na niej ciasto. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Całość posypać cynamonem. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć ciasto i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i ostudzić. Przed podaniem udekorować gałkami lodów.

0 komenatrzy

Podobne przepisy