Roladki truskawkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2281
Roladki truskawkowe
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 110 ml białego wina wytrawnego
  • 30 g masła
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 kostek czekolady
  • 1 opakowanie bitej śmietany w spraju
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Truskawki umyć i osączyć z wody. Z mąki, masła cukru, wina i jajka wyrobić elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto pozostawić przez 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyciąć kubkiem krążki. Krążki zawinąć na plastikowe rurki w ten sposób, aby ciasto zachodziło na siebie. Końce ciasta ścisnąć mocniej, żeby się skleiły. Rozgrzać mocno olej na patelni i wyciągając delikatnie plastikowe rurki i powstałe rulony ciasta włożyć do oleju i smażyć na rumianu kolor. Usmażone wyciągnąć i osączyć z tłuszczu na serwatkach papierowych, a potem ułożyć na tacce. Przygotować bitą śmietanę w spraju i napełnić ją roladki ciasta. Czekoladę rozpuścić w rondelku i namoczyć w niej czubki truskawek i udekorować nimi tackę. Część truskawek pociąć na kawałeczki i zalepić nimi miejsca napełnienia bitej śmietany. Całość posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów