Mleczko migdałowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1965

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 12%
  • 100 g migdałów
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka

Opis przygotowania:

Migdały sparz, zdejmij skórkę i zemlij. Śmietankę połącz z migdałami i gotuj przez 10 minut. Przecedź mocno odciskając migdały. Jajko i żółtka ubij z cukrem i nie przerywając ubijania wlej przecedzoną śmietankę. Masę wlej do foremek ustawionych w naczyniu z wodą sięgającą 2/3 ich wysokości. Piecz ok. 30 minut (180 stopni). Mleczko podawaj w foremkach w których się zapiekało. Można posypać cukrem.

Autor: msinter

0 komenatrzy

Podobne przepisy